Aldo Manuzio nieuw label voor algemene boeken

geplaatst op 22 augustus 2016 om 13:35:45

Brevier uitgeverij heeft zich in de eerste vier jaar bewezen. Er werden een kleine honderd boeken geproduceerd. Het fonds is breed: psychologie, theologie, prentenboeken en literaire fictie. Veel waardering in de pers was er onder meer voor de roman Dit leven van Karel Schoeman en voor het prentenboek Op reis van Aaron Becker.

Ondertussen zorgde de breedte soms voor verwarring. Omdat Brevier een stevig aandeel theologie in het fonds heeft, ontstond ten onrechte de indruk dat het een typisch christelijke uitgeverij betreft. Dat leverde wel eens merkwaardige reacties op. Een algemene boekhandelaar die een boek niet opnam omdat hij dacht dat het christelijk was. Een christelijke boekhandelaar die een boek verontwaardigd terugstuurde omdat hij het een boek zonder moraal vond. In beide gevallen ging het om Onverwerkt verleden van Pat Stamatelos, over een vrouw die worstelt met haar jeugd waarin ze seksueel misbruikt werd.

Tijd dus om helderheid te scheppen. Omdat de naam Brevier geassocieerd blijkt te worden met christelijke boeken, wordt die naam vanaf het najaar alleen daarvoor gebruikt. De algemene boeken zullen verschijnen onder de naam uitgeverij Aldo Manuzio. Op de nieuwe website www.aldomanuzio.nl staan ook de Brevier-titels genoemd die onder dit label passen. Brevier houdt zijn eigen website.

Aldo Manuzio was een wereldberoemde drukker en uitgever te Venetië in de Renaissance.  Hij overleed ruim 500 jaar geleden. Zijn zoon Paolo zette het bedrijf voort. Zo beginnen we met ruim een half millennium aan geschiedenis! Aldo wordt de naam voor non-fictie. Manuzio is een prachtige naam voor een literair fonds. Paolo, de naam van Aldo’s zoon, is mooi voor een kinderboekenfonds.

De eerste aanbieding wordt momenteel verspreid onder de boekhandel. De belangrijkste titel is De wachters van het huis door Shirley Ann Grau. Dit boek kreeg in 1965 de Pulitzer prijs. De thema’s, sluimerend racisme en volkswoede die ineens tot uitbarsting kunnen komen, zijn weer net zo actueel als toen het boek verscheen, niet alleen in de VS, maar ook in Nederland. De Ku Klux Klan – die club waarvan Donald Trump geen afstand wilde nemen – was zo boos over het verschijnen van De wachters van het huis dat ze als dreigement op het gazon van Shirley Ann Grau een zwart kruis brandden.

Verder staan op het programma onder andere het eerste boek voor kinderen met een ‘tic’, zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, en een heel origineel prentenboek van een auteur die in Korea zo polulair is dat ze er een fanclub heeft.

Om de nieuwe namen te vieren, heeft Aldo Manuzio op de najaarsbeurzen een fantastische aanbieding: maar liefst 50% inkoopkorting voor de boekhandel en een tas met cadeaus.