Veel waardering voor ‘Dit leven’ van Karel Schoeman

geplaatst op 9 mei 2014 om 12:37:45

De eerste recensies van Karel Schoemans prachtige roman Dit leven zijn lovend.

In De Volkskrant 04 gaf Peter Swanborn het boek vijf sterren.

“Eindelijk is er weer eens een roman van de Zuid-Afrikaanse auteur Karel Schoeman (1939) vertaald. En wat voor een roman! (…) wat een uitwerking en wat een stijl! (…) Hulde dus aan de kleine, nieuwe uitgeverij Brevier die het heeft aangedurfd om deze bijzondere roman te laten vertalen.”

Antoinettes boekencommentaar waardeert het boek met vier sterren.

“Alle details in het boek Dit leven maken het een historische roman bij uitstek. (…) Mooi dat ook in de vertaling het poëtisch taalgebruik sterk overeind blijft staan. (…) Bijzonder dat een boek zo’n uitwerking kan hebben. Prachtig dat uitgever  Brevier dit boek van Karel Schoeman heeft uitgegeven en ik het van hen  mocht lezen om te recenseren. Een aanrader!”

In het Nederlands Dagblad schrijft Hans Ester:

“Dat de Zuid-Afrikaanse schrijver Karel Schoeman (geb. 1939) in Nederland niet de bekendheid van schrijvers als J.M. Coetzee en Nadine Gordimer geniet, is uiterst spijtig en vooral: onterecht. (…) Met woorden die een geweldige dichtheid aan scheppende kracht bezitten, verwoordt de vrouw de spanningen tussen de gezinsleden. De bergen en velden bij de boerderij zijn deel van het levensgevoel, net als het licht en de verraderlijke mist.”