Waarom de voorwaarden van Polare niet reëel zijn

geplaatst op 16 november 2013 om 10:30:10

Polare stelt hoge eisen aan de uitgevers. In Boekblad reageerde Willem Donker. Verschillende mensen stemden met hem in, waaronder Wouter van Oorschot. Brevier plaatste als eerste een reactie:

Gelukkig dat mensen als Willem Donker de rare ideeën van Polare publiekelijk aan de kaak stellen. Al bestaat Brevier nog maar net een jaar, toch is het ook dit jonge bedrijf duidelijk dat Polare de boekenplank volledig mis slaat.
Polare wil meer korting krijgen. Ja, dat wil ik ook altijd. Maar waarom zouden we Polare meer korting geven dan een ander? Dat wordt nergens duidelijk.
Polare wil later betalen. Kom op zeg, een bedrijf dat voorafgaand aan de bestelling bij wijze van spreken al surseance van betaling aanvraagt. Een financieel gezond bedrijf doet dat toch niet? Is het wel verstandig om überhaupt te leveren aan een keten die deze boodschap afgeeft?
Polare wil alles terug kunnen sturen wat ze ingekocht hebben. Niet echt een blijk van vertrouwen in de eigen inkopers.
Willem Donker heeft helemaal gelijk: Polare slaat een heilloze weg in. Want ze geeft als boodschap aan de uitgevers: Wij weten niet of we onze bestellingen wel aan u kunnen betalen. Onze inkopers functioneren niet naar behoren. En de rekening voor onze financiële positie, beste uitgever, leggen we bij u neer. Als u nu samen met ons commercieel naar buiten wilt treden, accepteert u onze waanzinnige voorwaarden.
Zouden ze er echt zelf in geloven?